Божићни пакети за најугоженије на Мајевици

Удружење Мајевичана, Хуманитарно удружење жена Мајевице из Швајцарске и општина Лопаре, посредством Центра за социјални рад у истоименом мјесту, поклонили су током протеклих празника 170 пакета са животним намирницама социјално угроженим породицама, у вредности од 8.200 конвертибилних марака (Удружења са 50% учешћа, Oпштина 50% учешћа). Ово је свакако највећа сума уложена у хуманитарну помоћ у последњих десетак година.

Из Удружења Мајевичана – Швајцарска, напомињу да се сарадња са Центром за социјални рад у Лопарама посебно „захуктала“ доласком Василија Обреновића, повратника из Швајцарске, на чело Управног одбора те институције. Мајевичани из Швајцарске сматрају да су поменуте институције раније биле слепе и глуве за све оно што се око њих дешавало и није им падало на памет да контактирају и успоставе везу са Удружењем Мајевичана у Швајцарској, као и Хуманитарним удружењем жена Мајевице, иако је реч о њиховим сународницима који живе у Швајцарској. Сада ствари стоје другачије, па су радници Центра за социјални рад у Лопарама помогли да расподjеле Божићне пакете који су стигли из Швајцарске.

Стојан Стевановић,  замјеник председник Удружења Мајевичана у Швајцарској, био је на лицу места приликом поделе пакета социјално угроженим породицама. Он није крио задовољство због тога, али ни разочарање због утиска да неки Мајевичани не примећују оно што су оба удружења из Швајцарске учинила у протекле четири године постојања.

– Некако имам утисак да се све добро учињено заборави истога дана, док се негативно препричава годинама. Нисам доживео да је тема разговора била једна од обновљених школа или новац којим редовно финансирамо студенте. Нико не помиње помоћ коју смо послали, као да је забрањено говорити о томе, а учињено је много – јада се замјеник председника Стевановић, и додаје:

– Након ове Божићне акције многи су ме звали широм света да нам одају признање на свим хуманитарним активностима, за које су сазнали читајући „Вести“, само се нико од наших људи тога није сјетио. Ипак, ми и даље настављамо са нашим хуманитарним радом, па позивам и остале Мајевичане, који се до сада нису одазвали апелу за помоћ отаџбини, да нам се придруже.

Подстицај

Удружење жена истиче да се социјално угроженим породицама најбоље помаже тако што ће им се омогућити да сами себе прехране, јер Мајевица је рурална средина и постоје могућности да узгајају поврће барем потребно за прехрану сваке породице. Надају се да ће њихова акција, у којој су прошле године подјелили пет супрасних крмача мангулица, бити подстрек за развој свињогојства на Мајевици, и додају да би и овога прољећа могли да се појаве као дародавци, али и да општина Лопаре и Министарство за пољопривреду Републике Српске одрже обећање о донаторству.

Ужина за ђаке

Хуманитарно удружење жена Мајевице из Швајцарске уплатило је 600 франака за ужину ученицима из социјално угрожених породица, а посредством њих је господин Цицовић из Швајцарске упутио 500 франака породици Тодоровић из Лабуцке. Данијела Тегин, такође Мајевичанка, која се ангажује у романском делу Швајцарске, послала је компјутере, новац и одећу сиромашним ученицима на Мајевици. Да подсјетимо, Тегин је уплатила до сада оброке за 36 ученика у подручном школама Вукосавци, Мачковац  и Лопаре за мјесеце новембар, фебруар и март. Акција прикупљања новчане помоћи за дјецу социјално угрожених се наставља. Ђорђо Миловановић из Швајцарске обезбједио је књиге једном ученику из Лопара, уплатио оброке за читаву школску годину а остатак средстава је преусмјерио самохраној мајци!